Gjennomgang av «mitt første WordPress prosjekt. Komme i gang med nytt tema. Dette er del 4 i en serie artikler om hvordan du starter opp med WordPress.
Artikler i denne serien
- Opprette eget domene på et webhotell
- Lage lokal installasjon av WordPress på PC eller Mac
- Komme i gang med WordPress
- WordPress – praktisk eksempel (denne artikkelen)
Før vi starter, må du vite at forskjellige temaer har forskjellig måte å løse ting på. Det som vises her kan fungere helt annerledes enn i et annet tema. Du må derfor regne med å lete litt rundt etter riktig kommando eller funksjon.
Logg inn på WordPress. Du skal få en side som ser sånn ut:
Dersom du har engelsk tekst på menyer, kan du velge Settings->Site Language og velge norsk språk. Nedest på siden på siden trykker du Save.
Oppstart
Den første jobben du bør gjøre er og velge utseende (tema), på sidene dine. Det er smart og bruke tid i starten på dette, fordi bytte av tema kan medføre mye jobb. I WordPress ligger det klart noen ferdig installerte temaer som du finner under Utseende->Temaer som du fint kan bruke. I tillegg kan du laste ned fine temaer som er gratis fra en rekke forskjellige nettsteder. Sjekk ut:
- WordPress.org
- Just free Themes
- Evato Marked har en mengde proff-temaer. Fordelen med kjøp er at du ofte får flere muligheter og bedre support.
Start med å leke med nettsidene til WordPress og Just Free Themes. Deretter, finn fram papir og blyant og lag en skisse over hvordan du vil siden skal være. En ren blogg (som denne nettsiden) vil typisk se annerledes ut enn en firmapresentasjon.
For denne demonstrasjonen går jeg inn på Just Free Themes og laster ned temaet Lavander Lite som passer fint for en blogg. Du finner også temaet her. Dette temaet har mange muligheter og fullversjonen er heller ikke dyr. Sjekk her.
Installere et nytt tema
Når du laster ned et tema får du en zip-fil som vi skal installere i WordPress.
Fra venstre meny i WP, velg Utseende->Temaer. Trykk Legg til nytt øverst på siden. På neste side, trykk Last opp tema og velg fil.
Velg zip-fila du har lastet ned, og trykk Installer nå. Deretter må temaet aktiveres. Vårt tema foreslår at det installeres et knippe plugins for at du skal få mest mulig ut av websidene dine. Du kan gjøre det siden, eller få alt på plass med det samme. Her gjør jeg installasjonen med det samme:
I kontrollpanelet, trykk øverst til venstre på huset og velg Vis nettsted. Du vil se at se at siden ser kjedelig ut – og nokså kaotisk. En ting som er spesielt med dette temaet, er at det er mange mulige widgeter som du kan bruke. Etterpå skal vi fjerne alt vi ikke skal ha. Trykk på samme sted øverst til venstre for å komme tilbake til kontrollpanelet.
La oss starte med å legge til et bilde i toppfeltet, headingen:
Velg Utseende->Temaer. Midt på bildet av Lavander temaet, trykk på Temadetaljer.
På nederste linje finner vi det vi ser etter. Her kan du
- Administrere widgeter
- Legge til nye menyer
- Legge til anbefalte utvidelser
- Theme Options er en mengde valg, bl.a sette logo eller toppbilde.
Velg Theme Options og velg Logo:
Lag et blide som er langt og smalt som du kan teste her. (Jeg tok et bilde fra verandaen som jeg bruker i dette eksempelet.) Trykk på pluss-knappen. Deretter Save Changes nederst på siden. Trykk på huset øverst til venstre og sjekk ut siden din.
Widgeter
Gå til Kontrollpanelet og velg Utseende->Widgeter. Dette temaet har uvanlig mange forskjellige muligheter for forskjellige sidebar. Du har også en mengde forskjellige funksjoner du kan legge på sidebar’en.
- Sidebar main
- Sidebar under header left
- Sidebar under header right
- lang liste med sidebar….
I dette eksempelet skal vi ha en enkel sidebar på høyre side. Om du sjekker Sidebar main, ser du at denne ligger til høyre for hovedfeltet – denne skal vi beholde.
Velg Sidebar under left og slett alt innhold i denne widgeten. Vi vil da få en layout som denne:
Dersom du ikke er fornøyd med utseende, kan du velge et nytt tema, for eksempel Twenty Sixteen. Har du lagt inn noen innlegg, vil du se at disse er på plass. Det du som regel må gjøre, er å legge inn logo eller toppbildet på nytt.
Tjene penger på bloggen din
Dersom du ønsker å tjene penger på bloggen din, kan du for eksempel ta inn annonser fra Google Adsence eller et affiliate nettverk, sånn som TradeTracker.
Husk at det er en fordel og prøve og feile på en lokal instalasjon.
Lykke til med arbeidet!