Komme i gang med WordPress

Denne artikkelen går i gjennom sentrale begreper i WordPress, som tema, widget, utvideler, header, footer og sidebar.

Artikler i denne serien

  1. Opprette eget domene på et webhotell
  2. Lage lokal installasjon av WordPress på PC eller Mac med XAMPP
  3. Komme i gang med WordPress (denne artikkelen)
  4. Praktisk eksempel – Mitt første WordPress prosjekt

Logg inn på WordPress.

Wordpress logginn
Logg inn til WordPress

Dersom du har engelsk tekst på menyer, kan du velge Settings->Site Language og velge norsk språk. Nederst på siden på siden trykker du Save.

Før vi starter, skal vi se på noen begreper som brukes i WordPress.

Meny, header, sidebar og footer

Meny, header, sidebar og footer er de viktigste delene på en nettside – bortsett fra hovedområdet. Forskjellige temaer (layout for nettsiden din) har forskjellige måter du kan presentere dette på.

  • Header er toppfeltet med tittel, bilde eller logo.
  • Hovedmenyen kan du plassere over header-feltet – eller under. Ikke alle blogger har egen hovedmeny. «Om oss» og «Kontakt oss» kan eventuelt legges nederst på siden i footer.
  • Sidebar er et vertikalt felt som kan være på høyre eller venstre side av hovedområdet. Merk at informasjonen som kan legges i sidebar, godt kan ligge på hovedsiden, f.eks med «fliser» til å trykke på.
  • Footer er alltid nederst på visningssiden. Denne er normalt lik på alle sidene på et nettsted.

Denne nettsiden har en header med bilde og Right-Sidebar.

Hva er Widget

Hva er Widget? En Widget er en type ferdig funksjonalitet som du enkelt kan legge inn, for eksempel i Sidebar. Har du en blogg, er en liste med de siste innleggene, en Widget. Om du i WP velger Utseende->Widgeter finner du en lang liste som du kan velge fra. Vi skal snart se hvordan du legger til Widgeter. Mange utvidelser eller plugins legger til sine egne Widgter i tillegg til de som er standard. Du legger disse inn med «klikk-og-dra» som vist under. For å endre på rekkefølgen på widgetene til høyre, bruker du også klikk-og-dra.

Velg Widget med klikk-og-dra
I WordPress, velg Utseende->Widgeter for å velge

Utvidelser eller plugins

Det finnes hundrevis av gratis Utvidelser (plugins) og velge blandt. En plugin kan ha bare en funksjon (f.eks lage en Instagram feed), eller den kan ha et sett med funksjoner som spiller sammen. Du finner disse i WP under Utvidelser.

  • RÅD: Vær tilbakeholden med installasjon av utvidelser og slett alle du ikke bruker. Det er lurt å teste utvidelser på lokal installasjon først.

Innlegg og sider

Hurtigmeny for innlegg og sider
Hurtigmeny i WordPress – Legg til

Fra hurtigmenyen på topplinja kan du legge til Innlegg, Media, Sider og brukere. Media er alle bilder og videosnutter, Brukere er alle som skal skrive i WordPress.

Innlegg eller post

Dette er hvert enkelt innlegg i en blogg. Du kan definere flere forfattere som kan skrive innlegg på din blogg. Et innlegg består typisk av tekst og bilder, og eventuelt video man kan koble fra Youtube. Det er vanlig at lesere kan kommentere på et innlegg. Du bestemmer selv om kommentarene må godkjennes av forfatteren.

Sider

I en vanlig firmapresentasjon, har man ofte enkeltsider for

  • Hovedside, presentasjon
  • Produkter
  • Kontakt informasjon / kontaktskjema
  • osv

Når du legger til en ny side, kan det være greit å koble den med hovedmenyen – sånn at det er enkelt å finne fram på nettstedet.

Hvor skal jeg begynne?

Etter at du har laget deg en lokal installasjon og eventuelt fått et nettsted, begynner du med å finne tema eller utseende for nettstedet ditt.

WordPress Tema

Du legger temaet eller layout’en inn under Utseende->Temaer. Det er store mengder temaer som er gratis og som fungerer bra. Husk at for både temaer og utvidelser er det en fordel om det er mange nedlastinger og brukere. Dette er en pekepinn på at det fungerer bra. Sjekk ut:

Utvidelser (plugins)

Mange temaer kommer uten mulighet for å legge inn kontaktskjema. Til dette er WPForms enkelt og fleksibelt.

En annen utvidelse som er et must om du vil at siden din skal være synlig på Google eller Bing, er Yoast SEO. Du bruker denne på hvert innlegg for å sjekke at innlegget er SEO-vennlig.

Hva er SEO

Hva er SEO? SEO står for Search Engine Optimization eller søkemotor optimalisering. Søkemotorer, sånn som Google, har en egen måte å prioritere nettsider. Dette dreier seg om for eksempel

  • Lesbarhet og bruk av overskrifter
  • Søkeord
  • Lenker
  • Bilder med undertekster og alternativ tekster
  • Metabeskrivele og mer

Nedenfor ser du hva Yoast SEO sier om det jeg har gjort så langt i dette innlegget.

SEO analyse med Yoast SEO
Yoast SEO

I neste innlegg skal jeg vise et praktisk eksempel på hvordan vi kan starte opp med den første WordPress siden. Om det er en firmapresentasjon eller en blogg, er framgangsmåten den samme.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *