Lære spansk – hjelpemidler

Det å lære spansk er for mange av oss en evig prosess. I dette innlegget skal jeg fortelle om noen aktuelle hjelpemidler for å holde spansken i gang. Ayudas en la marcha – hjelpemidler på marsjen…

Har du andre erfaringer med hva du benytter deg av, er det fint om du legger inn litt om det i kommentarfeltet nederst på siden.

Oversikt over alle innlegg om spansk finner du her.

La oss starte med det mest vanlige – Google Translate, eller Google Oversetter som den heter på norsk.

Google Oversetter

Dette er en «must have» app som de fleste bruker. Her er det enkelt og bytte mellom mange språk. En funksjon mange overser, er muligheten til å ta bilde av en tekst eller plakat som oversettes på direkten. Funksjonen er ikke perfekt, men bra nok til at du fint forstår innholdet i teksten.

Google Oversetter
Google Translate

SpanishDict

SpanishDict har kun spansk og engelsk. Man skriver inn et spansk eller engelsk ord i søkefeltet, og så er du i gang. Fordelen med SpanishDict framfor Google Oversetter (om du kan litt engelsk), er at SpanishDict gir deg mange flere bruksområder av det samme ordet. Selv bruker jeg ikke appen, bare nettsiden.

SpanishDict . Tener (Dictionary)

Du kan også trykke på tab for «Conjugation» for å få fullstendig bøying dersom det er et verb:

SpanishDict – Tener (Conjugation)

Duolingo

Duolingo har opplæring in over 40 forskjellige språk. Det er enkelt å komme igang – du velger ditt morsmål og hvilket språk du vil lære. Siden det ikke er noe valg for norsk, ble mitt «morsmål» engelsk.

Da jeg startet med Duolingo for å lære spansk, var jeg helt nybegynner. Det ble mye repetisjon av epler og bananer, så jeg kuttet det ut. Det siste halvåret har jeg tatt det opp igjen og erfaringen er langt mer positiv.

Duolingo, unit
En unit består av mange trinn

Du starter med en test for å finne ditt nivå. Programmet består av hovedkapitler (section) med ca 20 emner (unit). Om du synes at du behersker et emne, kan du hoppe til neste emne, men du må da ta en test med maksimalt 3 feil. 

Oppe til høyre i unit-overskriften er det et symbol for ringperm. Bruk dette for å få forklaring på hva som er øvingsmomentene i emnet.

Guidebook
Forklaringer

 

 

Gå grundig igjennom dette
Hint og tips

Duolingo får du gratis om du finner deg i reklame mellom hvert kapittel du tar. Du starter et kapittel med 5 hjerter (liv). Du kan maksimalt ha 5 feil for å komme igjennom et kapittel – ellers er det game over og du må vente et antall timer før du kan forsøke på nytt – eller du kan øve mer for å tjene nye hjerter. I betalingsversjonen slipper du reklame og du kan gjøre så mange feil du vil (om det er en fordel…)

Erfaringer med Duolingo

Selv bruker jeg nå Duolingo ca 15 minutter hver dag. For meg er det en ulempe at «morsmålet» er satt til engelsk, siden jeg snakker litt sånn hedemarks-engelsk. En del av feilene jeg får er pga feil ordstilling på engelsk. Til å begynne med var jeg fryktelig irritert på dette, men det er jo en mulighet til å bli bedre i engelsk samtidig! 

En ulempe med Duolingo er at rekkefølgen på alle leksjonene er låst. Du kan ikke selv velge hvilket emne du skal jobbe med.

Andre apper for spanskundervisning

Det finnes en rekke apper du kan bruke. Noen koster penger og mange er gratis.

Babbel har en litt annen virkemåte enn Duolingo. Babbel er litt mer tradisjonell i og med at du selv kan velge leksjoner og. Babbel har også mer fokus på grammatikk enn Duolingo. For å finne ut mer, kan du google «Duolingo vs Babbel».

50 Language App er en lettvint app for å lære vanlig uttrykk og fraser. Fin å fikle med når du sitter på flyplassen og venter…

50 Languages
50 Languages App

Kloo – kortspill for å lære spansk

Kloo finnes i 2 pakker, spill 1 og 2 sammen og spill 3 og 4 sammen. Det er mange forskjellige måter man kan spille spillet på, eller man kan bare leke… Vi har brukt spillet av og til når vi har hatt besøk av andre norske eller svenske «spanjoler». Det er både sosialt og gøyalt. Kloo kan du kjøpe på Adlibris bokhandel. Det er med en enkel veiledning, men du finner mye mer på Internett.

 

New Amigos er et brettspill for å lære spansk. Selv har jeg ingen erfaring med dette spillet.

Lærebøker

Det er en jungel av lærebøker og velge mellom på alle nivåer. Siden spansk grammatikk og verb er noe for seg selv, finnes det et stort utvalg av gøyale bøker – bare om verb. Vi har noen forskjellige lærebøker i huset som vi bruker av og på – til oppslag. Et søk på Adlibris etter «spansk» gir et overveldende resultat.

Dictionary med bilder

Den siste typen bøker jeg har kommet over er ordbøker med biler.

Ordbok med bilder

Her finner du en menge detaljer om for eksempel kroppen – innvendig og utvendig, bilen i innvendig og utvendig, mat, hus, reise osv, osv. Her finnes mange detaljer om en rekke emner.

Diccionario Visual
Ordbok med bilder – mange detaljer om mye

Youtube

Dersom du foretrekker norske leksjoner, søk på «spanskkurs» eller «spansk grammatikk». For å få spanjoler som også snakker engelsk, bruk søkeord «spanish lessons».

EXTRA har en serie med opplæringsvideoer som har veldig fjortis-humor. Det som er fint er at de snakker veldig tydelig og gjentar mange fraser. Søk «spanish lessons extra«.

EXTRA, Spanish Lessons

Netflix

Netflix har et rikt utvalg av spanske originale filmer og serier. I søkefeltet i Nextflix, søk på «spanske». Mange av de mest kjente filmene og seriene er dubbet til engelsk, så pass på at setter språket til spansk (når filmen snurrer kan du velge språk nede til høyre i bildet)

Spanske serier på Netflix

  • Casa de papel, (Money Heist på engelsk) er en besettende spenningsserie som har blitt et fenomen i hele verden. (Et google-søk på Casa de Papel ga 972.000.000 treff…). Anbefales på det varmeste!
  • Vis a Vis er nok en spenningsserie der utgangspunktet er et kvinnefengsel. Macarena blir satt inn etter en mindre dom. Deretter er det en slags «breaking bad» der alt går fra ille til verre. Felles for disse to seriene er uforutsigbarhet og mange fargerike personligheter.
  • Mar de plastico er en litt mer tradisjonell krimserie.

Spanske filmer på Netflix

  • En liten by i Spania er en original satire om en liten fraflyttningstruet landsby. Filmen tar opp mange aktuelle temaer.
  • Palmer i snøen er en rørende film der handlingen er lagt til en spansk koloni på tiden da spanjolene ble kastet ut av landet.

Her er det mye å hygge seg med. Sørg for at du har spansk tekst. Sist vi var lenge i Spania, trodde Netflix at vi var spanske. Vi fikk da spanske filmer uten teksting – eller engelske filmer med spansk undertekst…

Det beste er selvfølgelig å snakke med spanjoler, men disse hjelpemidlene kan være en hjelp – før du kommer så langt.

Lykke til!

Oversikt over alle innlegg om spansk finner du her.

 

One comment

  1. Heia, artig å lese fra andre som er blitt minst like glade i Spania som jeg sjøl. Tilbringer 5-6 måneder i Spania hvert år, når det ikke er corona, og har lært meg spansk ganske så bra.
    Men da jeg startet for alvor tilbake i 2012 var jeg nær ved å gi opp pga av grammatikken, jeg ville snakke med spanjolene og de giddet ikke å vente på at jeg bøyde verb inni meg for så å prøve å snakke ( det ble som regel ikke rett heller) Men jeg fant et kurs på internett i 2015 som snudde alt for meg i måten å tilnærme meg språket, jeg lærte mer på 14 dager der enn jeg hadde gjort på de 3 årene før. Det heter synergyspanish av Marcus Santamaria og anbefales på det varmeste.
    Mvh. Johnny

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *