Flytte til Spania

Flytte til Spania – NIE, Padron, Residensia og SIP – etter en del plunder og usikkerhet var alt på plass mai 2022. Dette er vår erfaring med prosessen for å få permanent opphold i Spania.

Vi er begge pensjonister (jubilados), så det er dette sporet jeg skal si noe om her. Dersom du ikke er pensjonist, men skal arbeide, er krav til dokumentasjon annerledes. De som er ufør vil finne en god forklaring i bloggen «Retning syd«.

NIE nummer

NIE nummer trenger man for en lang rekke gjøremål som å kjøpe leilighet, hus eller bil, hente ting på posten eller åpne bankkonto.

Dokumentet med NIE nummer får man hos Policia National eller på et utlendngskontor. Det er mange firmaer som hjelper til med dette. (Du kan google «NIE nummer i Spania»).

Spansk bank

Når vi søkte residens, måtte vi legge ved bankutskrift for de siste 3 månedene som viser forbruket ditt i Spania. Utskriften må være stemplet av banken. Vi bruker Banco Sabadell, så dette var helt problemfritt. Man bør i alle fall ha spansk bankkonto, siden alle faste utgifter blir trukket automatisk fra banken.

Padron

Padron er et bostedsbevis som trengs om man skal søke residencia eller SIP kort (spansk helsekort). Vi bor i en liten søvnig landsby (pueblo), så vi ruslet bort på Ayutamiento’en (rådhuset) og fikk Padron med det samme. I andre kommuner kan det være en del ventetid for å få Padron.

Ta med:

  • Pass,
  • NIE dokument
  • Dokumentasjon på hvor du bor (kjøp- eller leiekontrakt på spansk, eventuelt vann- eller strømregning)

S1 skjema

S1 skjemaet er internasjonalt og beskriver at opphavslandet (Norge) betaler for alle helseytelser i det nye landet (Spania). Dette skjemaet må legges ved søknaden om Residens dersom man er pensjonist. Skjemaet får man ved å søke Helse Norge. Dette er litt som høna-og-egget: Man må ha S1 for å søke residens, men man må være utflyttet fra Norge for å få det. Her er det bare å hoppe i det – eller tegne privat helseforsikring for perioden fram til man får det spanske systemet på plass, noe vi valgte.

De som ikke kan få S1 skjema, må tegne privat helseforsikring. Gi beskjed om at den skal benyttes for å søke Residens. (Denne forsikringen er som regel den dyreste)

Søke Residens i Spania

Skal man flytte til Spania for å bo her fast, må mann ha Residens (oppholdstillatelse). Residens søker man hos Policia National. For oss var dette et lotteri der premien var timeavtale hos politiet.

Det er flere tilbydere som kan hjelpe til med denne prosessen. Vi fikk først avtale med en som skulle hjelpe oss, men han klarte ikke å få time. Vi byttet derfor til noen andre. De klarte heller ikke å skaffe noen time, men de var behjelpelig med å vise oss hvordan vi skulle gjøre det. Problemet nå er at politiet legger ut noen få timeavtaler i forskjellige byer. Vi måtte derfor ha flaks for å få tak i en ledig time. Vi bor i nærheten av Rojales, men måtte ta timeavtaler i Orihuela by. Jeg fikk time på torsdag og Undis på fredag.

Dokumentasjon for å søke Residens

All dokumentasjon skal være på spansk, bortsett fra S1 som vi leverte på norsk. Det betyr at man må få tak i en godkjent oversetter fra norsk til spansk – som har det rette stempelet på hvert dokument. Dette trenger man:

  • Dokument med NIE nummer
  • Pass og ekstra passbilde
  • S1 skjema eller godkjent helseforsikring
  • Bankutskrift for de siste 3 månedene med stempel på alle sidene.
  • Dokumentasjon på at du klarer deg selv økonomisk. Vi la ved årsoppgave  fra NAV på pensjonen, samt eksporterklæring på pensjon/ uføretrygd.

 

SIP kort  – spansk helsekort

SIP kort for residente gir en alle rettigheter i det spanske helsevesen på lik linje med alle spanjoler.

Er man langtidsturist kan man få SIP kort for et halvt år, som gir deg fastlege. Dette fåes på det lokale helsekontoret (Seguro).

Ta med:

  • Pass, NIE og Padron
  • Europeisk helsekort (blått kort fra Helse-norge)

Etter at man har mottatt kortet for Residencia, kan man søke permanent SIP. Dette er en prosess i to trinn.

Seguridad Social

Du må registrere deg i det spanske systemet for helsetjenester, Seguridad Social. (Kontoret for Torrevieja og omegn ligger på Acequion). For å slippe inn måtte vi ha en avtale – «Sita Previa» som man må hente på Internet. I Google kan man søke på «Sita Previa Seguridad Social» og byen man hører til. For oss var dette det samme lotteriet som å få time hos Policia National.

Ta med:

  • Pass, NIE og Padron
  • Kortet som viser at man er resident.
  • S1

Etter dette går turen til det lokale helsekontoret der man får permanent SIP kort etter noen få dager.

Møte med min spanske fastlege…

I høst fikk jeg en lei hoste som ikke gikk over – en enkel start i det spanske helsevesen.

Jeg fikk time (sita) klokka 10, og klokka 11 slapp jeg inn til min fastlege (navnet hans står på SIP-kortet). Mellom han og meg var det et digert skrivebord og mellom skrivebordet og meg var det plassert en sykehusseng (distancia por favor).  Legen selv satt med en svart caps ned i øynene. Jeg spurte om han snakket engelsk. Nei, fransk og spansk. Med godt tegnspråk og dårlig spansk fikk jeg forklart hva som feilet meg. Man kan si at totalopplevelsen ikke var særlig bra selv om jeg fikk medisin som funket bra.

Heldigvis tegnet vi privat helseforsikring gjennom DKV Salud da vi flyttet hit. Den dekker de fleste helsetjenester på privat sykehus – med tolk om det trengs. Vi beholder den så lenge vi kan!

Til slutt

Å flytte til Spania medfører en god del papirarbeid. I tillegg kommer alt som har med skatt å gjøre…

Flere i Norge har spurt oss: Skal dere ikke være norske mer? Jo, selvfølgelig skal vi være norske statsborgere med norsk pass.

 

 

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *