Jackapoo, en beskrivelse av en vakker gatemix

I dette innlegget ønsker jeg å beskrive vår herlige Jackapoo, en real gatemix med herlige egenskaper. Det er en fersk gatemix i hundeverden, og dermed ikke godkjent av organisasjoner som Kennelklubben. De fleste beskrivelser jeg har funnet er på engelsk eller andre språk. Jeg ønsker å si litt om «rasen» på norsk for å vise på mitt språk hvor spennende denne hunden er. Mye er sagt skrevet på engelsk, så mye av min informasjon er oversatt til norsk fra allerede godt formulerte artikler.

Tina i lek med andre hunder
Tina, Jackapoo i godt driv

Jackapoo er en krysning av rasene Puddel og Jack Russell terrier. Ønsket er at valpene arver noen egenskaper og vaner fra begge raser. Ofte er det mer flaks enn planlagt avl hvordan valpene blir i første generasjon. Det blir sagt om hunden at den er en god følgesvenn og familiehund, med et herlig utseende, lojalitet, utholdenhet, lekenhet og tillitvekkende natur.

Det er viktig med oppmerksomhet
Tina gjør mye rart for å få oppmerksomhet…

En jackapoo er meget intelligent, lett å lære om de gidder, og de elsker å gjøre eierne sine fornøyd. Det blir også skrevet at de er barnevennlige og gode familiehunder. De elsker å leke, holder et høyt tempo og er veldig tilpasningsdyktig.

Puddel-genene er tydelige
Puddel-genene er tydelige

Rasens opphav og historie

Jackapoo dukket opp for ca 20 siden. Noen oppdrettere bestemte seg for krysse rasene Jack Russell og Toy Puddel. Første generasjon valper arver ulike egenskaper og særtrekk fra foreldre, noe som gjør at valper fra samme kull kan ha ulikt utseende og oppføre seg forskjellig. Derfor blir det spennende å følge hundene i noen generasjoner for å se hvordan de utvikler seg.

Jackapoo valp - ni uker
Ni uker

Selv om «rasen» ikke er godkjent, er det allerede opprettet lokale oppdretterklubber for Jackapoo i mange land. Mange har fattet interesse for «rasen» og ønsker at den ivaretas og følges opp. Ved å finne ut mer om Puddel og Jack Russell hver for seg, kan man få overblikk over rasens muligheter og egenskaper. Jackapoo som rase har allerede gjort seg bemerket i store deler av verden. Hundene har funnet sin vei inn i mange hjem og i manges hjerter allerede. De er snille av natur og har et deilig utseende.

Tina titter ut av gjerdet
Hvorfor får ikke jeg være med?

Kort oppsummert

  1. Jackapoo har fort blitt en populær hybrid hund mange steder i verden.
  2. Selv om ikke Kennel Klubben har anerkjent rasen, fins det organisasjoner i for eksempel Storbritannia hvor man kan få registrert hunden sin.
  3. Hundene er kjent for å være snille og karismatiske.
  4. En Jackapoo er veldig flink og smart. Den lærer raskt nye triks, som for eksempel gå på bakbena.

Hvordan ser en Jackapoo ut

Mankehøyde

Hannhund: 25,4 – 38,1 cm Tispe: 25,4 – 38,1

Forskjellige fargekombinasjoner
Jackapoo finnes i mange farger

Vekt

Hannhund: 5,89 – 11,33 kg. Tispe: som hannhunden.

I dag har jeg tatt på genser
Ny-klippet, men god og varm

Siden det er snakk om en blanding av to raser, kan en Jackapoo arve fra begge foreldrene. Valper fra samme kull kan se veldig forskjellige ut. Noen mer Puddel og andre mer Jack Russell. Felles er at de blir en liten til medium stor hund, med flate hoder og moderat store ører som faller fremover. Øynene er vakkert plassert på hodet, og en Jackapoo har et våkent og ivrig uttrykk som er direkte arv fra begge foreldrene. Kroppen er kompakt og muskuløs, muskuløse og sterke ben med vakre velformede poter.

Ørene på snei...
Ørene på snei…

Når det gjelder pelsen, så kan den være stri eller med myke krøller. Alle farger eksisterer.

Helt hvit Jackapoo
Kosebamse med mye energi

Bevegelse

En Jackapoo i bevegelse er ofte målrettet og besluttsom. Den er spretten, lett på foten og alltid klar til å jage det som beveger på seg.

Tina springer over engen
I farta!

Temperament

En Jackapoo er veldig tilpasningsdyktig og kjent for å være en god følgesvenn. Den er ivrige og aktiv, og ønsker eiere som liker aktivitet og bevegelse. Hunden forventer å bli stimulert og lekt med. Den knytter sterke bond til familien sin. En Jackapoo trives med barn.

De er lojale, kjærlige og liker å ta del i de fleste aktiviteter i familien. Det er viktig å huske at typen kan være meget sta, noe som i perioder kan være en utfordring også i trening.

Det er også viktig at en Jackapoo blir godt sosialisert tidlig og at dressur og trening starter tidlig. En Jackapoo er på sitt lykkeligste når den kjenner seg trygg på plassen sin i flokken. Hvis den ikke vet hvem som er sjefen i familien, vil den raskt forsøke å ta den rollen. Jackapoo er som oftest en dominant hund, med sterkt jaktinstinkt. Dette er viktig å ha i bakhodet når en Jackapoo leker med små barn eller mindre hunder.

Tina i stallen
En Jackapoo elsker å være med flokken. Her i stallen.

Nybegynner hund?

Den kan være en god nybegynner hund, fordi den er så lojal og knytter seg fort til eieren sin. De er smarte og lærer raskt. Det anbefales at eieren tar dem på et hundekurs for å forebygge innlæring av uønsket oppførsel tidlig. De er veldig lekne. Elsker å underholde og bli underholdt. De lærer fort hva eieren liker og ikke liker, og er mestre til å erte.

Blir en Jackapoo stimulert godt, har man verdens herligste hund. De leker like godt i et bakgårdsrom som i en stor hage. De kan også bo hvor som helst. Slår seg like godt til ro i en liten leilighet som i et stort hus.

Tina i hundeburet
I en liten leilighet (i bilen)

Bjeffing

En Jackapoo er nært knyttet til sin eier. De liker ofte ikke å være alene over lengre perioder. Dette kan for noen hunder føre til bjeffing.

Noen Jackapooer liker også å høre sin egen stemme. Dette bør nok arbeides med fra hunden er ganske liten. Noen Jackapoo «snakker» også mye. Vi fører lange samtaler med vår hund.

Chihuahua og Jackapoo
Jackapoo Tina sammen med sin søster Chihuahua Nana

Det positive er at en Jackapoo er en meget god vakthund. Den gir raskt eieren sin beskjed om at fremmede er i anmarsj. De er ikke aggressive.

Andre egenskaper

De fleste Jackapoo liker å svømme, og da særlig i varmt vann.

En Jackapoo har som nevnt arvet sin fantastiske intelligens fra begge foreldrene. De er egnet til alle former for aktivitet, alt fra kaste ball, jogge på tur til lydighet og agility.

En Jackapoo er smart og lærer fort. Dette kan også ha en negativ side. De er raske til å snappe opp negative ting også, og kan bli noen reale tyver. Det er nok lurt å begynne opplæring som er konsekvent tidlig i valpetiden for å unngå negativ adferd.

Ny-klippet, opp-dresset og klar for tur

Som valper er de utrolig søte og lett å skjemme bort.

En Jackapoo kan leve i 12-15 år med godt stell og mye kjærlighet. Den har generelt god helse, selv om både Puddel og Jack Russell har noen sykdommer som kan arves.

Her kan du lese mer om vår Tina – The Jackapoo

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *