Anlegge hagedam

Å anlegge en hagedam er omstendig og du bør kjenne til hva som er lov og hva du trenger av utstyr for både grunnarbeidet, rensing av vannet og beplantning.

For oss var det litt tilfeldig at vi startet dam-prosjektet. Det hadde seg nemlig sånn – at plutselig hadde vi et hull. Det vil si; i grunn var det ikke så plutselig…

Hangedam  fase 1
Rota skulle opp

Vi hadde et kjærr med prydepler – som ikke lenger var en pryd. Rota skulle opp – koste hva det koste ville.

Hagedam – fase 1

Ved hjelp av tålmodighet, en del bannskap og bilen (!), kom rota opp – og vipps; vi hadde et hull. Jeg hadde ikke vært inne på tanken, men Undis sa straks: Dette blir en perfekt dam! Jeg var bare fornøyd med at rota endelig var oppe, så jeg sa bare «fint» – uten å ane hvor mye arbeid og penger som gjenstod…

Duk til dammen

Det første vi måtte gjøre var å bestemme fasong på dammen og hvor dyp den skulle være. Vi hadde flaks med rotas plassering i utgangspunktet. Siden dammen ikke blir stor var det greit at plasseringen av hullet er i sol/halvskygge. Damplanter liker som oftest sol og algeveksten i vannet kan bli stor om sola skinner for mye på dammen.

NB: Skal du anlegge din egen dam, må du sette deg inn i regler som gjelder angående dybde og eventuelt gjerde .

Dammen må ha en vanntett duk sånn at ikke vannet forsvinner ned i grunnen. Vi fant ut at vi trengte en duk på 3 x 3 meter. Det er flere typer duk å velge i, og vi valgte en duk i tykk gummi (EPDM) som kostet ca 950 kroner på nettet fra niigata.no. For å beskytte duken la vi en gammel presenning som underlag.

En gammel presenning var underlag for duken.
Presenning ble lagt under duken.
Hagedam. Duk i EPDM
Gummi-duken er på plass

Nå var jeg klar for å tappe opp vann, siden dammen nesten var ferdig – men så enkelt var det ikke.

Pumpe og filter til hagedam

Filter og pumpe
Ubbink Filtrapure

Vannet må sirkulere og renses. Kapasiteten på pumpe og filter er avhengig av størrelsen på dammen (antall liter vann). Skal det være fisk i dammen kreves mer sirkulasjon og større pumpe. Prisen for vårt lille anlegg var i underkant av 2000 kroner for pumpe og filter som vi kjøpte fra VidaXL.

Det man må ha, er pumpe for å sirkulere vannet og filter for å rense det. Filteret vårt er en kasse på 29 x 39,5 x 22 cm. Denne skal plasseres i nærheten av dammen, men helst ute av syne. Oppe på kassen er det et eget UV-filter. Vi valgte å plassere filteret inne i drivhuset.

Vannfilter
Filterkassen med UV-filter er plassert i drivhuset.
Pumpa er på plass. Dette er hjertet i en hagedam
Pumpa er på plass

Her er det to deler som skal ha strøm: Pumpa tar 18W og UV-filteret tar 9W. Slangen fra pumpa til filteret har vi ikke klart å kamuflere ennå – utløpet fra filterkassa har vi nå gjemt i steinene.

Hagedam, beplantning over og under

En hagedam uten planter ble kjedelig. Planter skaper liv og farge. Etter flere undersøkelser fant vi ut at det er mengder av vannplanter å velge blant – avhengig av dyp og funksjon. Vi ønsket vannliljer i første omgang.

Vannliljer

Vannliljene plantes på ulikt dyp, hvor stilken strekker seg opp sånn at blader og blomster flyter på overflaten. Planten skal plantes i leire som man legger i en plantepose med gjødsel og noen steiner oppå. Steinene er for å hindre at fisker roter det til…

Vi valgte to vannliljer som skal være hardføre til hagedammen. Den ene heter Marliace Carnea og har lyserosa blomster. Den andre heter Attraction og kommer med blomster som er dypere røde. Vi gleder oss til de vokser og gir oss oss blomster. Vannliljene er kjøpt på nett.

Til hagedammen kan vi etterhvert velge å beplante på ulike nivåer. Sumpplantene liker seg på grunnere nivå. Mange kan stå i vann, andre i tett nærhet til vann.

Noen planter trives godt under vann og blomstrer der, andre planter flyter opp på vannoverflaten.

Beplantningen av vår hagedam er i startgropen. Vi vil fortelle mer om dette i et senere avsnitt om planter i og rundt dammen.

Her er dammen så langt. (Gjerdet er luftegård for hundene).

Prosjekt hagedam er fullført.
Hagedammen er nesten ferdig!

PS:

Nå har det gått et par måneder siden dammen stod ferdig. Plantene ser ut til å trives – det samme gjør gullfiskene som vi fikk av en hyggelig nabo. Vi fikk 10 fisk, noen fra i fjor og noen fra i år. Til å begynne med var fiskene veldig sky og hold seg under en helle i dammen. Etter en stund kom de fram – og nå ser det ut som de har akseptert oss. Alle 10 er fremdeles i live.

Gullfisk i hagedammen
Gullfisk og vannliljer i dammen

Over dammen har vi spent fiske-sene for at måkene skal holde seg unna. I tillegg har vi kjøpt en godt synlig leke-orm i plast for å skremme eventuelle jegere…

Erfaringer

Dette har vært en artig og spennende prosess. I ettertid ser vi at dammen vår er i minste og grunneste laget om vi skal ha forhåpning om at fiskene skal overleve vinteren. Noen sier at en liten luftpumpe er nok for at dammen ikke skal fryse. Noen tar fiskene inn i garasjen for å oppbevare dem frostfritt, eventuelt med et lite varmeelement. Jeg tror nok at vi vil forsøke med en luftpumpe i dammen – så får vi se hva som skjer…

One comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *