Portforbud til karantene – del 1

Portforbud til karantene – del 1 finner du her.

Fra portforbud til karantene så dagens lys etter dager med strengt overholdt portforbud i Torrevieja. Vi var kommet til at tiden var moden for oss for å reise fra vårt kjære Spania. Vi var pålagt å holde oss innomhus og på egne verandaer. De som har hage kunne være ute i egen hage. Vi hadde ikke lov å gå turer, ei heller ta bilen å kjøre en tur. Vi er heldige som har våre to hunder, for å lufte hunder var unntaket under vår tid med portforbud. Tina og Nana kunne luftes, men kun nært huset og i tilmålt tid. Vi kunne bevege oss inntil 50 meter fra huset og i maks 20 minutter.

Vi hørte mange slags historier om utlånte og utleide hunder. Alle historiene medførte nye tiltak og endte med at du måtte ha med pass på hunden når du gikk ut. Vikingposten skrev at folks kreativitet stoppet ikke der, for behovet for å være ute er stort.

Portforbud gjør noe med folks kreativitet. Dette er en måte å omgå reglene på. Lufte høna si.
En mann ble bøtlagt på en av Canary øyene, for å lufte «høna» si.
Behov for å gå ut. Brudd på portforbud.
Her får kaninen en spasertur.

Var det behov for tur til butikken, kunne en fra husstanden gå ut, ta bilen og handle. Ble du stoppa av militær eller politi ble du kontrollert for hva og hvor du skulle. Papirer som pass og bostedsbevis måtte ikke glemmes hjemme.
En kjøretur uten gyldig grunn, kunne medføre bot eller fengsel.

Politiet kunne stoppe deg. Politiet passet på at alle overholdt portforbud.
Politiet i Torrevieja

Handle mat

De spanske myndighetene hadde i samarbeid med de enkelte matvarekjedene som Mercadona, Dialprix etc innført rasjonering på hvor mange av hver matvare man kunne handle med seg. Dette ble gjort som et tiltak for begrense hamstring. Likevel opplevde vi at kjøtthyllene var klin tomme en av gangene vi var på Mercadona. Hvetemel fikk vi aldri tak i.

Tomme kjøtthyller på Mercadona ble for meg symbolet på portforbud.
Kjøttdisken på Mercadonna.
Det ble raskt tomt for tørrvarer som spagetti og ris
Tørrvarer, som ris og spagetti skulle vært her.
Tomt for oljer, og egg under tiden med portforbud.
Oljer og egg

Da det ble portforbud i Spania var flere av butikkene raske med å innføre egne åpningstider for alle over 65 år og for de i risikogruppen.
Utenfor butikken stiller man opp på rekke hvis det er mye folk der, med 1-2 meters avstand. Bare noen slipper inn hver gang. Man blir oppfordret til å bruke hansker og munnbind. Ble ofte delt ut ved inngangen.

Det er portforbud og kø utenfor Mercadona i Torrevieja
Købilde utenfor mercadona.

Smitten sprer seg

Portforbud ble innført 15. mars. Vi klarte å bevare roen ganske bra, men var tidvis triste og lei oss når alvoret gikk opp for oss. Jeg felte mange tårer da det gikk opp for meg at denne verden som jeg er så glad i og setter pris på, antagelig vil bli endret for bestandig. Det gikk opp for meg at vi ikke vet hvordan det blir når Corona trekker seg tilbake.

Coronasmitten brer om seg som ild i tørt grass og fører til portforbud.
Pandemi i utvikling

Som ild i tørt grass spredte smitten om seg og dødstallene begynte å stige. Det doblet seg for hver dag. Etterhvert kom det informasjon om at flyledere på flyplassen El Altet utenfor Alicante var blitt syke. Hvis smitten blant flylederne ble for stor, ville flyplassen bli stengt. Dette ble et tankekors for oss.
Samtidig fikk vi regelmessig meldinger fra UD at det var ønskelig at nordmenn kom til Norge. Vi har reiseforsikring som utløper hver tredje måned, og som bare hadde et par dager igjen.
Etter en halv dag på telefon for å komme igjennom hos SAS, ble vi belønnet med flybilletter til Gardemoen.

Det kan vare lenge

Spanske myndigheter håndterer i våre øyne Coronakrisen på en bra og god måte for landet. Vi opplevde riktig nok portforbudet som strengt og krevende. Spania er et veldig stort og folkerikt land. Spanjolene er kulturmessig sosiale, klemmene, kyssene og nære mennesker med store familier. Tiltakene er derfor nødvendige og riktige for Spania, for det kan vare lenge.

Vi er overbevist om at Spania med sine strenge tiltak, som portforbud, vil klare å få kontroll på smitten. Vi tror det vil ta tid og koste, både i form av penger og menneskelige ressurser. Det virker som de står samlet i denne kampen.

Det vil ta tid å utvikle en vaksine og det vil alltid være en overhengende fare for at smitten skal blusse opp igjen. Det er mange land i verden og utfordringene behandles ulikt. Vi tror at bildet for Europa hadde vært annerledes om alle hadde stengt ned samtidig og på lik måte.

Spania med munnbind under coronakrisen.
Spania i kampen mot Corona.

Veien videre

Vi hørte på nyheter og leste på nett om Norge. Det virket på oss som om ikke alle tok dette alvorlig eller hadde forstått alvoret. Vi følte oss beskyttet bak de strenge reglene Spania hadde innført, og veldig sikre på at endring ville komme. Spania i dag fortalte samtidig tallene på smitta steg, sykehusinnlagte og døde i et vanvittig tempo. Nye tiltak ble innført daglig. De siste nyhetene vi fikk med oss om Spania før vi bestemte oss, var at ishallen i Madrid var gjort om til likhus.

Vi startet våre forberedelser på avreisen fra Spania for å komme oss tilbake til Norge. Veien videre fra portforbud til karantene.

Etter en uke med portforbud ble ishallen i Madrid gjort om til likhus.
Ishallen i Madrid.

Alle innlegg om coronatøffe tider finner du her

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *